Коронавирус - същност и особености

 

1. Същност

 

Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). В момента в Китай върлува нов коронавирус (nCoV). Той е щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора.

Коронавирусите са зоонози, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни разследвания установяват, че SARS-CoV и MERS-CoV се предават от животни към хора. Няколко известни коронавируси циркулират само при животни, а все още не са преминали към хората.

 

 

2. Симптоми

 

Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица и затруднено дишане.

В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно готвене на месо и яйца. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти могат да го убият.

Избягвайте тесен контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания, като кашлица и кихане.

 

 

3. Рискови фактори за тежко протичане на COVID-19

 

Възрастните и болни хора са най-податливи на тежки форми на COVID-19. Последните данни от Китай след анализ на близо 45 000 потвърдени случая предполагат, че хората, които най-вероятно развиват тежки форми на COVID-19, са тези с хронични заболявания и възрастни хора.

По-малко от 1% от хората, които иначе са били здрави, са починали от болестта, смъртността при хората със сърдечно-съдови заболявания е 10,5%. Тази цифра е 7,3% за пациенти с диабет и около 6% при пациенти с хронично респираторно заболяване, хипертония или рак.

Смята се, че средно изчислената смъртност от 2,3% е надценена, имайки предвид факта, че  много леки случаи могат да останат недиагностицирани. Общият процент е висок за сметка на 14,8% смъртност при възрастни над 80 г. Смъртните случаи са съобщени във всяка възрастова група, с изключение на деца под деветгодишна възраст. Освен това, се наблюдават сравнително малко случаи сред децата.

Учените не знаят какво точно се случва в организма при инфекция с новия коронавирус. Как ще протече инфекцията зависи от имунния отговор на човек. Нещо повече, вирусът направлява хода на инфекцията, но изходът и оздравяването зависят от имунната система и други фактори при гостоприемника. За момента се знае, че nCov-19 навлиза и се размножава в епитела на дихателните пътища. При повечето хора се наблюдава локална възпалителна реакция като отговор на имунната система.

При възрастни и увредени хора обаче, имунната система може да не е в състояние да се справи с вируса, когато размножаването на вируса е по-бързо, отколкото тя може да контролира. Друг сценарий е да предизвика неконтролиран имунен отговор, с ангажиране на огромен брой имунни клетки и свръхпроизводство на цитокини, т.нар. „цитокинова буря“. Клинично тя се изявява с тежки възпалителни състояния, пневмония, задух, възпаление на дихателните пътища, до полиорганна недостатъчност.

Вторият механизъм е вероятно отговорен за редките, но все пак съществуващи случаи на починали млади и здрави хора, като например 34-годишния китайски лекар Ли Уенлианг, който за първи път е сигнализирал за вируса. Той почина няколко седмици след заразяване с патогена.

Генетичните фактори и тези на околната среда също могат да оказват влияние на тежестта на протичане на инфекциите. Докато генетичните фактори все още се проучват на ниво мишки, тютюнопушенето и замърсеният въздух са категорично вредни фактори за протичане на инфекцията с коронавирус.

Мъжете имат по-тежко протичане и по-висока смъртност от COVID-19, отколкото жените (2,8% срещу 1,7%) по предварителни данни. Вероятно това има връзка с гена за рецептора, чрез който вирусът навлиза в клетките и който се намира в Х хромозомата. Но, може да се дължи и на по-голямата честота на пушачите сред мъжете. Естрогените пък действат защитно в хода на инфекцията.

 

 

4. Засяга ли COVID-19 децата

 

Вирусът е нов и все още не знаем достатъчно по какъв начин засяга децата или бременните жени. Знаем, че е възможно хора от всички възрасти да се заразят с вируса, но досега има относително малко случаи на COVID-19 сред деца. Вирусът може да доведе до фатален изход в редки случаи, досега основно сред възрастни хора с налични здравословни проблеми.

 

 

5. Колко бързо се разпространява коронавирусът

 

Всеки ден се съобщават хиляди нови случаи. Анализаторите обаче смятат, че истинският мащаб може да бъде 10 пъти по-голям от официалните данни. В момента има възникнали огнища в Южна Корея, Италия и Иран. Това предизвика опасения, че може да се превърне в пандемия. Пандемия се обявява, когато инфекциозно заболяване заплашва едновременно различни части на света.

СЗО заяви, че е загрижена за броя на случаите без значение дали има връзка с Китай или други потвърдени случаи в други дтрани. Има надежда смяната на сезоните да помогне да се предотврати огнището. Въпреки това през лятото в Саудитска Арабия се появи различен щам на коронавирус - респираторен синдром на Близкия изток, така че няма гаранция, че по-топлото време ще спре огнището.

 

 

6. Мерки за превенция

 

Мерките за профилактика срещу инфекцията с новия коронавирус и тези, които ограничават разпространението на вируса, трябва да се предприемат от всички, особено от болните, независимо дали са диагностицирани с този вирус или имат клинични прояви, характерни за него.

  • Избягване на градски транспорт;
  • Избягвайте кашляне и кихане в ръцете, препоръчва се това да става в свивката на лакътя и, ако не е възможно, незабавно извършване на хигиена на ръцете, без да докосвате повърхности;
  • Използването на носна кърпа за кихане не изключва измиването на ръцете след изхвърлянето им в кошчето;
  • Избягвайте контакта с хора, които показват признаци на инфекция;
  • Избягвайте близки контакти с лицата, които проявяват признаци на заболяване;
  • Правилна вентилация на затворени пространства (чакални, класни стаи, градски транспорт, конферентни зали, и др.);
  • Избягвайте пътуването до засегнатите райони;
  • Правилна вентилация на офис сгради, които имат структура на открито или общи работни пространства;
  • Правилно носене на защитна маска и смяна през кратки интервали от време.

 

 

7. Може ли коронавирусът да се лекува

 

В момента лечението се основава на поддържане на тялото на пациента, включително поддържане на дишането докато имунната им система може да се пребори с вируса. Въпреки това работата по разработването на ваксина е в ход и учените се надяват да има изпитания върху хора. Болниците също тестват антивирусни препарати, за да видят дали имат влияние.